Taller de sabons artesanals

Taller de sabons artesanals amb olis essenssials i oli d’oliva verge.

Durada: 2 hores
Nombre de persones: minim 4 i màxim 8.
Horaris:
Dies:
Lloc:
Cost del taller: 4ECOs
Contacto email: acontratiempo0@gmail.com

Sabó

L’oli d’oliva:
Es un oli monoinsaturats que conté vitamines A,D,E,F i K i es vehicle per l’absorció de les vitamines liposolubles.
Te propietats tranquil·litzants, antiinflamatòries, laxants i nutritives. Afavoreix els tractaments dermatològics.
El seu alt contingut en ac. oleic , el fa molt estable a altes temperatures i no comença a des composar-se fins uns 120ºC. No presenta les alteracions i oxidacions que si tenen lloc en altres olis vegetals.
A l’oli verge hi trobem polifenols i tocoferols, que juntament amb les seves propietats d’oli mono insaturat, actuen com a antioxidants.
Per fer els nostres sabons utilitzem oli verge d’agricultura ecològica que obtenim en intercanvi amb el Benet de Duesaigües.

Com fer sabó?
Es poden fer autèntics sabons naturals seguint una recepta que ja utilitzaven les nostres àvies.

  • Ingredients bàsics

– Oli d’oliva: 1kg
– Aigua de pluja: 338 gr.
– Sosa càustica: 135gr

Afegim oli de coco, d’ametlles, de Rosa mosqueta… depenent del sabó que vulguem elaborar. Els olis essencials aporten propietats i aromes.

– 20 gotes, en relació al que es vol potenciar, textura, aroma, propietats (exfoliar, hidratar, tonificar, nodrir, relaxar ….)

Utilitzem també xocolata, plantes aromàtiques, cera d’abelles, argila, …

– dos cullerades soperes de xocolata o plantes aromàtiques: depèn si són fresques o seques, les fresques s’usen senceres per decorar i deixar que el sabó adquireixi les seves propietats, les seques cal triturar i afegir a la massa per barrejar

Aconseguint uns sabons que son un plaer pels sentits i aporten beneficis per la pell.

Materials:
Guants, ulleres de protecció, davantal, olla d’acer inoxidable. Recipient de vidre o plàstic dur. Cullera de fusta. Balança que pesi grams. Batedora i termòmetre. No utensilis d’alumini.

Elaboració:
Escalfem els olis a una temperatura de 60ºC i tot seguit barregem l’aigua i la sosa en un recipient de vidre o plàstic resistent. Un cop dissolta la sosa, comprovem que la Tª assoleix 60ºC aproximadament, en aquest moment es pot afegir l’aigua amb la sosa a l’oli calent i remenar constantment , a mà o amb batedora, fins que qualli.
Ara s’afegiran els olis essencials, les herbes, l’argila…
Posem el sabó als motlles i el deixarem en repòs entre 24-48h. El desemmotllarem i tallarem.
Deixarem que maduri durant 4 setmanes en un lloc frec, forc i sec

  • Detergent líquid per la rentadora

– 12 litres d’aigua de pluja
– 1 litre d’oli d’oliva
– 250gr de sosa
– 1 litre de detergent en us

Olis essencials per aromatitzar.
Tirar la sosa dintre de l’aigua i remenar fins dissolució, afegir l’oli i la resta d’ingredients continuar remenant. S’anirà espessint. Remenar diàriament. En un mes es pot utilitzar.

Sabons amb propietats

Rosa Mosqueta: Regenera i nodreix la pell, combat l’aparició d’arrugues i taques. Es també un excel·lent antisèptic que s’usa per rentar cremades i cicatrius.

Lavanda: Adequat per a la pell delicada del nen i del avi, és antisèptic i protegeix d’infeccions, èczemes… Combat la psoriasi mitigant l’aspecte de les lesions cutànies. Aplicat sobre un furóncol i deixant assecar 30’ l’ajudem a madurar.

Llimona: Exerceix un efecte positiu sobre pells grasses regula les pells mixtes, a la cara de una dualitat d’eficàcia contra el greix i al mateix temps es suau amb les zones seques. En cames amb varius es molt refrescant. Per rentar ferides.

Romaní: Aquest sabó es desinfectant, serveix contra l’acne, dermatitis, èczemes ventall de qualitats, combat l’acne. Ben i qualssevol problema relacionat amb una excessiva producció de greix. NO utilitzar en epilèptics ni en embarassades.

Sàlvia: Ampli ventall de qualitats, combat l’acne. Ben tolerat en pells sensibles. Mitiga la dermatitis i ajuda a reduir la transpiració excessiva.

Xocolate: nodreix i hidrata, es depuratiu . Altra possibilitat es fer-nos una mascareta corporal.. L’oli essencial de taronja aporta vit C. El sabé de xocolata es ven en tendes eròtiques.

Avena: Es suau amb la capa àcida de la pell, altament hidratant i nutritiu. Utilitzar com a desmaquillador

Respectant a la Pachamama.
Salut i bon intercanvi
Elisa